Marcello71polonia Inviato 20 Marzo, 2025 #1 Inviato 20 Marzo, 2025 Jestem tu nowy, niedawno dostałem w swoje ręce medal. Pomóż mi zrozumieć, co to jest i ile jest warte. Cita
Carlo. Inviato 20 Marzo, 2025 Supporter #2 Inviato 20 Marzo, 2025 dobry wieczór, tak mi się wydaje (nie mówię po polsku, ale używam tłumacza Google) https://www.numisbids.com/n.php?p=lot&sid=3588&lot=1040 Sopra ho scritto: Buonasera, mi sembra questa (non parlo polacco ma ho usato google translate). 18 minuti fa, Marcello71polonia dice: Jestem tu nowy, niedawno dostałem w swoje ręce medal. Pomóż mi zrozumieć, co to jest i ile jest warte. Rok 1994 - Setna rocznica śmierci Franciszka II Burbona Srebro - 37,8 mm - 22,83 g - R2 - Wybito w Rzymie. Na awersie: FRANCISCUS II REGNI UTRIUSQUE SICILIAE REX. 1894 - 1994 * Popiersie króla po lewej stronie. Rewers: SACER MILITARIS ORDO COSTINTINANUS SANCTI GEORGII - NEAPOLI * Swastyka Zakonu Konstantyńskiego. Medal został wybity przez Wielkie Magisterium Konstantyńskiego Zakonu Świętego Jerzego, w brązie i srebrze, z okazji setnej rocznicy śmierci Franciszka II. Wiele srebrnych, w specjalnym etui z krzyżem Konstantyńskiego Zakonu, zostało użytych przez księcia Castro jako hołd dla władz, osobistości i współpracowników z okazji oficjalnych wydarzeń stulecia, takich jak uroczysta msza w bazylice Santa Chiara i wystawy pamiątek w Archiwum Państwowym w Neapolu i w Muzeum Filangieri. Wybity po 1861 roku, medal ten można uznać za oficjalny medal Burbonów, jednak nie jest już medalem Królestwa Obojga Sycylii. Oczywiście, w tych emisjach należy uwzględnić wszystkie monety wybite w imieniu Świętego Rycerskiego Zakonu Konstantyniańskiego Świętego Jerzego, którego Burbonowie są Wielkimi Mistrzami. Monety te zostały wybite przez firmę Guccione z Rzymu. Wybito 1000 sztuk z brązu i 250 ze srebra. Cita
Risposte migliori
Unisciti alla discussione
Puoi iniziare a scrivere subito, e completare la registrazione in un secondo momento. Se hai già un account, accedi al Forum con il tuo profilo utente..